събота, 4 май 2024 г.

НС днес започва работа с гласуване на промени в 2 закона

Снимка: БГНЕС

С първо гласуване на промените в Закона за администрацията и окончателно приемане на промени в Закона за обществените поръчки ще започне работата си парламентът, съобщи БНР.

Промените в Закона за администрацията уреждат кой може да замества вицепремиера, на когото министър-председателят е възложил да изпълнява неговите функции при отсъствие от страната или ползване на отпуск, а той по обективни причини не може да изпълнява дадените му правомощия. Предлага се при подобен случай по своя преценка премиерът с писмена заповед да определя министър от кабинета.

Редакцията в Закона за обществените поръчки влиза за окончателно приемане. Те обединяват две предложения, приети на първо четене – от Министерския съвет и от депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов. Предвижда се да бъде създаден постоянно действащ Експертен консултативен съвет към министъра на финансите като съвещателен орган по въпросите, свързани с прилагането на закона. Въвежда се и задължение за публичните възложители да поставят екологични изисквания при поръчки за доставки и услуги над определени прагове. Например при възлагане на превози по автобусни линии ще бъдат поставяни критерии за чисти превозни средства, определени с наредба на транспортния министър.

С други текстове частните лечебни заведения ще трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, ако повече от половината от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Здравната каса.

Депутатите трябва да довършат на второ четене и Закона за биологичното разнообразие, чието приемане започна миналата седмица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html