вторник, 30 април 2024 г.

Миньори и енергетици на протест: Блокираха важни пътни артерии

Снимка: БГНЕС

Миньори и енергетици излизат на протест, те са блокирали главни пътни артерии в област Стара Загора.

Малко преди 7:00 часа те са ограничили възможността за преминаване през Прохода на Републиката, в района на село Гурково. Протестиращите блокираха и детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208 километър, главния път между Стара Загора и Хасково в района на село Загоре, пътя за летището, главния път София- Бургас, както и движението пред ТЕЦ „Брикел“, предаде агенция Фокус.

Енергетиците настояват за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

„Не на бързото убийство на енергетиката! Призоваваме всички граждани да намалят скоростта и да покажат, че са съгласни, че преходът към декарбонизация трябва да бъде плавен и справедлив. Ние, Енергетиците от областите Кюстендил, Перник, Русе, София област и Стара Загора се извиняваме на гражданите за неудобство, което ще причиним днес, но националната кауза трябва да бъде защитена. Въпреки, че не ни разрешиха протести и затваряне на пътни артерии, българските енергетици и миньори няма да се откажем да се борим за бъдещето си. Няма да допуснем да бъдем продадени и излъгани! Българските централи на въглища трябва да получат шанс за енергийна трансформация като им бъде отредено място в териториалните планове за справедлив преход!“, споделят протестиращите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html