понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ са на път да спрат финансовата помощ за Украйна

Снимка: wikipedia.org

Сенатът на САЩ постигна предварителна сделка относно законопроекта за разходите, необходим за предотвратяване на федерална бюджетна криза, като законодателите се съгласиха да намалят близо 20 милиарда долара предложена помощ за Украйна след отпор от някои републиканци.

Горната камара приключи дебата по законопроекта за бюджета във вторник вечерта, спечелвайки необходимата подкрепа, за да премине към окончателно гласуване.

„През уикенда – през нощта и през деня – демократите и републиканците в Сената работиха за постигане на споразумение относно продължаваща резолюция, която да запази финансирането на правителството и да предотврати спирането“, е заявил лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ.

Съобщава се, че законопроектът ще задели 6,2 милиарда долара за помощ на Украйна, което е значителен спад от близо 25 милиарда долара, първоначално поискани от демократите. Докато много републиканци изглежда са приели по-скромен пакет от помощи, някои членове на Републиканската партия обещаха да се противопоставят на всяка мярка, която включва финансиране за Киев.

„Лоша политика е да фалираме собствената си страна, за да изпращаме пари в Украйна“, е написал сенатор Ранд Пол в публикация в Х (бивш Twitter). „Няма да се съглася с лесно приемане на който и да е законопроект за разходите, който включва финансиране за Украйна.“ Тези, които отговарят за този закон, или трябва да го оттеглят, или ще трябва да се борят с мен на всяка крачка.”

В друга публикция Пол се подиграва на лидерите на двете партии, споделяйки снимка на Шумър и колегата му републиканец Мич Макконъл с надписа: „Изражението на лицата им, когато разбраха, че украинските държавни служители ще получават заплащане по време на затварянето, но не и правителството на САЩ. Безценно? Не, жалко“.

Въпреки това, докато Сенатът изглежда близо до споразумение по бюджетната мярка, законопроектът трябва да се примири с отделна версия, която ще бъде представена в Камарата на представителите. Законодателите и в двете камари имат срок до 30 септември да излязат с окончателен законопроект, който президентът Джо Байдън да подпише.

Остава въпросът дали председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти ще приеме промените на Сената в законопроекта за разходите, тъй като републиканците в Конгреса се стремят към по-големи бюджетни съкращения и са по-активни в противопоставянето си на помощта за Украйна. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html