четвъртък, 2 май 2024 г.

Румъния планира да купи 32 американски изтребителя F-35

Румъния планира да закупи 32 бойни самолета от най-ново поколение F-35 от американския производител Lockheed Martin за 6,5 милиарда долара, съобщи днес Министерството на отбраната, съгласно споразумението, чиято рамка беше обявена през април.

Покупката на F-35 беше одобрена от Висшия съвет по отбраната на Румъния през април и министерството заяви, че чака одобрението на парламента, за да започне процеса на обществена поръчка тази година, съобщава Ройтерс.

Рамковото споразумение включва логистика и услуги за обучение, летателни симулатори и боеприпаси заедно със самолета, както и опция Румъния да закупи още 16 F-35 на по-късна дата.

Окончателните договори едва ли ще бъдат подписани преди следващата година, а министърът на отбраната Ангел Тилвар по-рано обяви, че първите самолети няма да бъдат доставени преди 2030 г.

Румъния повиши тазгодишните средства за отбрана до 2,5 процента от брутния вътрешен продукт от 2 процента в отговор на атаката на Русия срещу Украйна, с която споделя 650-километрова граница.

Миналата година Румъния реши да закупи 32 употребявани изтребители F-16 от Норвегия, които ще добави към 17-те закупени от Португалия в периода от 2016 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html