неделя, 28 април 2024 г.

ЦИК няма да купува още машини за местния вот

Камелия Нейкова
Снимка: БГНЕС

За изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини да гласуване, а гласуването ще се извършва с вече купените. Това коментира по време на изслушване за надеждността на машинното гласуване в парламента председателят на ЦИК Камелия Нейкова. „Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс“, съобщи тя.

Председателят на ЦИК уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на машина за гласуване, ако е възникнал някакъв проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите гласуват с хартия. Нейкова припомни, че през ноември 2021 г., когато имаше избори 2 в 1, избирателят гласува с една карта, която му се предоставя от СИК, за да може да се стартира машината за гласуване. Тя уточни, че така ще бъде и на местните избори.

Камелия Нейкова уточни, че със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 година въз основа на договор, не може да се предприеме нито едно техническо решение без участието на създателя на софтуера „Смартматик интернешънъл холдинг“.

Нейкова подчерта, че в изборите за местната власт ЦИК е обявила две обществени поръчки, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, свързани с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера. За гарантиране на надеждността на изборния процес, тя посочи, че ЦИК е предвидила по-високи мерки и изисквания чрез въвеждане на допълнителни мерки за сигурност.

Председателят на ЦИК добави, че са извършени и редица проверки и тестове, като основната е удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване. „ЦИК в стремежа си да обезпечи провеждането на честни избори многократно се е опитвала да ангажира органите, които са натоварени със сигурността в държавата, да се включат и с експертиза и с мерки за сигурност“, обясни още Нейкова и добави, че отговорът, който получават, е, че не са им предоставени тези правомощия.

До момента ЦИК не получава отговор от държавата относно предложението да се разработи нов български софтуер за машинното гласуване, за да няма чуждо участие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html