понеделник, 29 април 2024 г.

На крепостта Цари Мали град Софийската опера открива днес новия си сезон

Снимка: СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

На крепостта Цари Мали град Софийската опера открива днес новия си сезон, съобщават от културната институция.

Музикалната поема „Рилският пустинник“, създадена от стиховете на писателя Тихомир Павлов (1880-1937) и музиката на композитора отец Кирил Попов. Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост „Цари мали град“, за да оживи на открито това произведение посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски.

Рилският пустинник“ е зов към съвременниците ни да почувстваме всички заедно дълбока гордост и съкровена близост до духовната и пречистваща любов на свети Йоан със силата на благодатната му доброта и молитви за вяра и надежда в българския род, за една истинска България, коментират от операта. Припомнят, че режисьорката концепция е като творческо свещенослужение на точното място, през което преминават мощите на преподобният светец – от Велико Търново към неговата рилска обител, а това е хълмът Свети Спас над село Белчин, недалеч от Самоков.

Главните роли се изпълняват от актьора Ириней Константинов – в ролята на Рилския пустинник, и солистите на Софийската опера – Атанас Младенов, Ангел Христов, Веселин Михайлов. Участват режисьорите Вера Петрова и Вера Белева. Главно действащо лице е хорът на Софийската опера под диригенството на Виолета Димитрова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html