неделя, 28 април 2024 г.

Бившият президент на Италия Джорджо Наполитано почина на 98 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Италия Джорджо Наполитано почина на 98 години, съобщи БНР. „Бивш комунист начело на държавата, първият президент на Италия, избиран два пъти“, са обобщените заглавия на медиите на Апенините. Посочва се още, че Наполитано е обичал и е държал на Европа и в тази посока настоящият държавен глава Серджо Матарела, избран след него, в дълго послание подчерта, че “Наполитано имаше значителни битки за социално развитие, мир и прогрес в Италия и Европа“.

Кратко е съболезнователното комюнике на правителството, съболезнования се отправят от целия политически свят. Папа Франциск изрази своята признателност към него и изтъкна човечността му.

Роден в Неапол през 1925 г., Джорджо Наполитано завършва право в университета там и започва политическата си кариера в италианската комунистическа партия, като във времето остава в лявото политическо пространство. Бе евродепутат, както и депутат в парламента на Италия, а в последствие става пожизнен сенатор. Бил е и вътрешен министър. През 2006-а и през 2015-а бе избран за президент на Италия. От известно време насам бе хоспитализиран в частна клиника в Рим, където почина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html