неделя, 28 април 2024 г.

Ретро влак потегли от София към Мездра по повод празника

Снимка: БГНЕС

Специален ретро влак потегли в 09.00 часа от Централна гара София в състав от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Инициативата на БДЖ е по повод 115 години от обявяването на Независимостта на България и 135-ата годишнина от основаването на държавните железници, съобщи БНР.

Ретро влакът, който се тегли от парен локомотив, пътува по направлението София – Мездра – София, като включва три престоя в гарите Курило, Реброво и Своге, където има организирана програма за посрещане на влака от представителите на Сдружение „Обединени Балкани“.

За програмата на гара Курило, кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева каза, че е предвидена историческа възстановка за присъстващите. „Ще слезе царя и ние ще го посрещнем. Той ще прочете манифеста за обявяване на Независимостта на България. Ще се върнем назад във времето преди 115 години. Ще има и кратка фолклорна програма от ансамбъл „Нови Искър“ от кв. „Курило“, добави Райчева. Тя допълни, че инициативата се организира за втора поредна година.

Два ретро влака са предвидени и за 23 септември. Единият е по направлението Горна Оряховица – Трявна – Горна Оряховица, а другият – София – Банкя – София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html