понеделник, 29 април 2024 г.

30-ти юбилеен фестивал на сливата се провежда в Троян

Снимка: НСОРБ

30-ти юбилеен фестивал на сливата в Троян започва днес, съобщи БНР. Събитието е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в балканския град. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливи, производството на троянската сливова ракия и други продукти.

От 22 до 24 септември град Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в съседното село Орешак ще посрещнат хиляди туристи. Тридневната празнична програма ще бъде наситена с кулинарни дегустации, песни, танци и много добро настроение.

Парад с мажоретки и концерт на духовите оркестри, демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, конкурс за най-добра домашно приготвена сливова и за най-качествено мезе, дегустация на традиционни местни ястия, изложба по повод 75-годишнината на „Винпром – Троян“ АД и 30-годишнината на Българския фестивал на сливата, празнични спектакли с участието на гостуващи танцови и музикални състави, са само част от богатата развлекателна програма на фестивала.

От стари времена есента била времето, когато жителите на троянските села варили ракията в големи казани. По този повод те организирали масово веселие. Смятало се, че ако има много сливи и ракия, идната година ще е плодородна. Затова хората в Троянския Балкан почитали и почитат до днес малкото синьо плодче с пищни и шумни шествия и банкети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html