понеделник, 29 април 2024 г.

Мария Габриел представи визията на България за Срещата на върха за бъдещето през 2024 г.

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи визията, приоритетите и очакванията на България в подготвителна министерска среща за Срещата на върха за бъдещето през 2024 г., съобщиха от външното министерство.

Една година преди Срещата на върха за бъдещето през 2024 г., Председателят на Общото събрание на ООН Денис Франсис свика подготвителна Министерска среща. Очаква се като резултат от Срещата на върха на бъдещето да бъдат приети „Пакт за бъдещето“, Декларация за бъдещите поколения и Глобален цифров пакт. Те ще бъдат договорени от държавите членки чрез междуправителствени преговори.

Сред основните въпроси, които ще разглежда срещата на върха, са по-добра готовност за справяне с глобални предизвикателства, включване на младите във вземането на решения, изграждане на обща визия за цифровите технологии, нов дневен ред за мир, трансформиране на образованието.

Мария Габриел постави акцент върху три от тези теми. „Първото ми послание е – нека дадем повече възможности на младите да участват във вземането на решения“, каза тя. В този контекст тя призова и за силна подкрепа за младите учени.

Предизвикателствата на цифровата ера, включително тези свързани с изкуствения интелект, изискват решения, които да са достъпни за всички. Това бе второто ключово послание на вицепремиера. „При взимането на решения е нужен общ подход, който да включва приноса на частния сектор, международните финансови институции и гражданското общество“, подчерта още Мария Габриел.

В изказването също така бе подчертана необходимостта от продължаване на усилията за превенция на конфликти, както и предприемане на координирани действия за справяне с глобалните предизвикателства.

Мария Габриел е част от българската делегация в Ню Йорк, където се провежда 78-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН. Вчера тя се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Украйна Володимир Зеленски и президента на Румъния Клаус Йоханис. Основна тема на разговора бе функционирането на Плана за действие регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна и перспективите пред региона по отношение на свързаността.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html