понеделник, 29 април 2024 г.

В ООН Шарл Мишел поиска мащабна реформа на Съвета за сигурност

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет на лидерите на ЕС, изрази подкрепа за призивите за ограничаване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН при извънредни обстоятелства и за разширяване на глобалното представителство на органа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„През последните 19 месеца един постоянен член на Съвета за сигурност – Русия – без никакъв срам предприема война, за да завладее съседна страна“, заяви Мишел на годишната среща на световните лидери в Общото събрание на ООН. Европейският съюз е постоянен наблюдател в ООН и е една от трите страни, които не са членки на организацията, на чиито представители е разрешено да говорят по време на общия дебат.

„Тя дори може да злоупотребява с правото си на вето, за да предотврати санкции срещу себе си и дори да използва Съвета за сигурност за разпространяване на пропаганда, дезинформация и лъжи – нека бъдем честни. Тази система на Организацията на обединените нации днес е склеротична и скована от враждебни сили. Ние трябва да поемем своята отговорност“, каза още той.

Мишел заяви, че липсата на подходящо световно представителство в Съвета за сигурност отразява остарели структури на властта, когато някои държави все още са били колониални сили, и възпрепятства способността на органа да действа. „Планетата пропада. Светът е разкъсван от бедност и несправедливост. Цели части от света: Африка, Южна Америка, Карибския басейн, Азия са недостатъчно или изобщо не са представени. Подкрепяме цялостната, мащабна реформа на Съвета за сигурност, за да се засили гласът на тези региони“, категоричен бе Шарл Мишел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html