четвъртък, 2 май 2024 г.

Байдън обяви още 325 млн. долара военна помощ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 325 милиона долара по време на посещението на украинския му колега Володимир Зеленски във Вашингтон, където разговаря с военни лидери в Пенагона и посети американския Конгрес и Белия дом, съобщи БНР.

Зеленски и Байдън са постигнали съгласие по конкретни стъпки за разширяване на износа на зърнени култури от Украйна в контекста на руската блокада на украинските черноморски пристанища и напрежението със съседна Полша. Не бяха дадени подробности обаче какви точно са тези стъпки. Новата американска военна помощ не включва ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настояваше, но ще бъдат изпратени касетъчни боеприпаси, забранени в над 100 държави по света.

От началото на войната САЩ са изпратили военна и хуманитарна помощ на Украйна на обща стойност 113 млрд. долара.

Междувременно украинските власти съобщиха, че руска ракета е поразила места за отдих близо до черноморското пристанище Одеса, няма жертви. Една жена е загинала обаче при обстрел в град Зеленивка в региона Херсон, а 13 души са били ранени при руско нападение в малък град западно от Донецк.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html