петък, 3 май 2024 г.

Американците върнаха на Украйна откраднати от руснаците исторически ценности

Ценните предмети са били открити от митничари в САЩ през юни 2022 г.
Снимка: PRESIDENT.GOV.UA

Американците върнаха на Украйна откраднати от руснаците исторически ценности, в това число 2 железни скитски меча акинаки от 6-и век преди Христа, съобщава сайтът на президента Володимир Зеленски. Това стана по време на работното посещение на украинския държавен глава САЩ тези дни, който също участва в церемонията по връщането на ценните артефакти.

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас и посланикът на Украйна във Вашингтно Оксана Маркарова подписаха съответния сертификат за предаване на украинските артефакти, конфискувани от американските власти.

Предметите са били хванати още през юни миналата година. Тогава служители на митническата и гранична служба на САЩ са иззели антика, която след изследвания се оказала европейска желязна брадва от 17-и в. с чук на гърба. Всички предмети са били изнесени от Украйна от окупираните от руснаците територии.

Също миналата година през юни артефакти, незаконно внесени в САЩ от Русия, също са били иззети. Става дума за още 3 железни брадви и три кирки от 17-и век и един древен железен връх на копие, датиран приблизително от периода 500-1200 г. преди Христа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html