четвъртък, 2 май 2024 г.

Полша спира да изпраща военна помощ на Украйна

Варшава спира да доставя оръжия на Киев и вместо това се фокусира върху въоръжаването си. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, на фона на спора за износа на селскостопански продукти от Украйна, предаде агенция Фокус.

„Вече не предаваме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия. Ако не искаш да се защитаваш, трябва да имаш с какво да се защитаваш“, e заявил Матеуш Моравецки, в своето изявление по полската национална телевизия, като е настоял, че този ход няма да застраши сигурността на Украйна.

Лаконичните коментари на Моравецки идват в момент, когато през изминалата седмица напрежението между Киев и ЕС ескалира, след като Европейската комисия предприе действия за разрешаване на продажбите на украинско зърно на територията на блока.

Полша, Унгария и Словакия реагираха на стъпката на Комисията, като наложиха едностранни забрани за внос на украинско зърно, в явно нарушение на правилата на вътрешния пазар на ЕС. Киев отвърна на удара, като подаде искове срещу трите държави в Световната търговска организация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html