вторник, 30 април 2024 г.

Само пособията на първокласник струват към 200 лева

Засега учебниците от I до IV клас са безплатни.
Снимка: БГНЕС

Васил ТАШЕВСКИ, за в. „Галерия“

Само учебните пособия, които трябва да се купят за първокласник в семейството струват поне около 200 лв., изчисли „Галерия“. Към една четвърт от въпросната сума или 50 лв. трябва да приготвим за що-годе сносна раница, с която детето да започне да ходи на училище. За най-обикновените артикули от този тип цената може да достигне до 70-100 лв. Разбира се, има и изключения, които само по-заможните домакинства могат да си ги осигурят или тези, решили да следват народната мъдрост за чифтето пищови и голия тумбак. На пазара се предлагат раници за първокласници за над 400 лв., като една от офертите е за цели 539 лева. Според сайта на търговеца в интернет в нея има зареден несесер, друг празен несесер -кутия, кутия – джоб за по-добро разпределение на предметите.

Предлаганите раници за първокласници на пазара са в различни разцветки и са съобразени в зависимост дали ще се ползват от момиче или момче. Опитът на много родители е показал, че чантата на първолака обикновено не изтрайва дълго, защото е подложена на какви ли не изпитания – захвърляне на земята, разсипани бои, храни, сокове. Редно е да знаем, че ще издържи не повече от една учебна година и за това прекалените инвестиции не са съвсем оправдани.

Общо един списък за тетрадките и другите пособия за първокласника са поне 25. За повечето от тях цените са около 10 лв. Кутиите за обяд на малчуганите, в които да си носят храна за целодневното си прекарване в училище, варират от 5 до 40 лв. Най-евтини са тези от пластмаса, а по-скъпите са от безвредна неръждаема стомана или имащите възможност да запазват храната по-дълго време топла, наричани още термокупи. Някои от въпросните съдове обаче не са предвидени за течна храна, напр. супа. Отделно трябва да се помисли за специално шише за вода, като тук цените са от 6-7 до над 30 лева.

От 8 до 35 лв. струва покупката на масовите несесери за училище, в които децата да си носят моливите и химикалките. Както при раниците и при тях цветовата гама и в зависимост от притежателите им. Най-скъпият е в комплект с гума за триене, острилка за моливи, два черни и 12 цветни и един автоматичен молив, 2 химикалки, 12 флумастера, една детска ножица.

Най-малко 16 лева ще трябва да приготвим за 20 тетрадки за първолака. Половината от тях са с тесни и широки редове, а останалите с малки квадратчета. Те са формат А-5 и единичната им цена е поне 80 стотинки, а на тези с 40 листа – 1,40 лв. Предлагат се и по-луксозни тетрадки с големина А-4, колкото машинописен лист, но те са с по 60 листа и цената им е 4 лв. или малко повече. За подвързиите и етикетите на тетрадките и учебниците в най-добрия случай ще изхарчим 10, а за папките, които също са в списъка за първолака, трябват още 2-3 лева. Същото важи и за седмичната програма. Още толкова може да ни струват и гумичките, които се предлагат от полови лев до 3,50.

Скицниците за първолаците се предлагат от 1 до 8 лв., като масовите са около 3. От 2 до 5 лв. са цените на блокчетата с гланцова хартия за изрязване, като най-скъпите са самозалепващи се. Сухото лепило пък е на цена до към 5 лв. Тиксото пък струва не повече от 2 лв.

Химикалките за първолаците струват по около левче, като масовите са на цени от 0,70 до 5,20 лв., но се предлагат и по-скъпи варианти от по над десет. Кутиите с цветни моливи са от 3 до 10 лв., а комплектите с линия и триъгълник от 2 до 5 лева. При флумастерите цените варират от 3 до 10 лв.

Над двайсет лева е разликата в предлаганите на пазара пастели. Най-евтините в някои сайтове за пазаруване се предлагат по 6-7 лева, а най-скъпите по 30 и даже отгоре. Подобно е положението и при водните боички, където цените варират от 6 до 30 лв., но масовите са към десет. Само около 2 лева излиза една четка за рисуване, но те трябва да са три (номер 2, 4 и 6).

Пластилинът, който е част от списъка пособия за първокласника се продава от 2 до 11 лв. В този диапазон са и цените на ножичките, които също трябва са в несесера на първолака.

Острилките с контейнерче, събиращо стърготините от моливите, се предлагат от 2 до десетина лева. Има и електрически, за които родителите биха дали от 20 до 43 лева. От 2 до 10 лв. струва сметалото, което трябва да е в чантата на първолака за часовете по аритметика.

Към цялата сума от 200 лв. за помагалата ще трябва да добавим и поне още толкова за някои нови дрехи и обувки на детето за първия му учебен ден.

Не бива да забравяме, че още в началото на първата учебна седмица от училището ще започнат да ни врънкат за пари за много неща, които държавата или общината все не успяват да осигурят като напр. ежегодното пребоядисване на класните стаи. Родители, споделят, че на учебна година често им се налага да дават по този начин по около половин бон.

Част от процедурата за първия учебен ден е осигуряването на 3 снимки на детето. Те ще трябват за личната ученическа карта, която се купува от книжарницата. Попълнената лична карта и бележник (ако се изисква) със залепени снимки се предават на учителя. Те се връщат на родителите, подписани от директора и училищен печат. С личната карта можете да се извадите карта за пътуване с намаление на ученика. В първите седмици от началото на учебната година ще трябва да се отиде и до личния лекар на детето – за да се получи бележка, че е здраво.

Добре е у дома първолакът да има поне собствен кът с бюро, където да учи. Трябва обаче да знаем, че стотарка излиза най-евтиното бюро и то на промоция от един от българските производители. Малко по-удобните и функционални бюра струват над 200 лева. В комплект с малка библиотека и чекмеджета, пак на промоция цената е от 500 лв. пада до малко под 400. Инвестицията в тази мебел и в удобен стол все пак си струва, защото постепенно детето трябва да свикне с правилната стойка за писане. Мястото е хубаво да е на добре осветено място в жилището. Настолната и лесно преносима лампа е важна покупка от самото начало. Най-евтините са по двайсетина лева. В случая обаче не бива да правим компромис с качеството на осветлението. Продуктите от този тип от по-висок клас струват над 90 и дори 100 лв. Между 70 и 100 лв. струват обикновените столове на колелца. В краен случай обаче може за бюрото на първокласника да се ползва и друг удобен стол, наличен в жилището.

Отделно ще трябва за изхарчим още пари за часовник в детската стая. Също така и за корково табло, където да се закачи седмичната програма, дневният режим, графикът на извънкласните занимания и календар, на който самият ученик може да си записва предстоящите събития.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html