четвъртък, 2 май 2024 г.

ЕП призова Турция да се откаже от искането си за две държави в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент призовава Турция да се откаже от неприемливата си позиция за решаване на Кипърския въпрос чрез създаването на две държави на разделения от почти 50 години средиземноморски остров, съобщи БНР. Това се заявява в доклада за Турция, дебатът по който е днес в пленарната зала на Европарламента, а гласуването му е насрочено за сряда.

Инцидентите в буферната зона в Кипър през август, когато групи кипърски турци нападнаха служители на мироопазващите сили на ООН, са включени в доклада след изменение, внесено съвместно от шестимата кипърски евродепутати, съобщиха те в понеделник. Европарламентът критикува Анкара за тези действия и посочва, че те не са в полза на възобновяването на преговорите по кипърския въпрос.

Докладът съдържа важни препратки към кипърските турци, обяви проф. Ниязи Къзълюрек, първият кипърски турчин, представител на Република Кипър в Европарламента. В документа ясно е заявено, че мястото на кипърските турци е в Европейския съюз, подчерта той. Турция е призована да уважава кипърските турци като законна кипърска общност и да спре намесите си във вътрешните й работи, а Еврокомисията и Република Кипър трябва да поемат своите отговорности към тях, каза евродепутатът.

Той определи като „неприемлив политически ход“ наложената забрана от Турция за влизане на нейна територия на 12 кипърски турци, известни поддръжници на федералното обединение на Кипър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html