сряда, 1 май 2024 г.

Провежда се среща на върха на лидерите на процеса Бърдо-Бриони в Скопие

Снимка: Novosti.rs

Срещата на върха на лидерите на процеса Бърдо-Бриони се провежда на 11 септемви в Скопие, като домакин на срещата ще бъде президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заедно с президентите на страните, инициирали процеса, Хърватия и Словения Зоран Миланович и Наташа Пирц Мусар.

Участие ще вземат президента на Сърбия Александър Вучич, президента на Черна гора Яков Милатович, президента на Албания Байрам Бегай, членовете на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Желко Комшич, Денис Бечирович и Желка Цвянович и президента Косово Вьосе Османи.

За днес е предвидено пленарно заседание, което ще бъде последвано от пресконференция на домакина и изявления на официални лица, след което разговорите ще продължат на работен обяд и двустранни срещи.

Инициативата Бърдо-Бриони  е създадена през 2010 г., когато тогавашните премиери на Словения и Хърватия Борут Пахор и Ядранка Косор, след подписването на арбитражно споразумение между двете страни, искаха да дадат пример на лидерите на Западните Балкани и да ги насърчат да решат двустранни въпроси и ускоряване на интеграцията в ЕС.

От 2013 г. срещите в рамките на процеса Бърдо-Бриони се провеждат всяка година, а към срещите на регионалните лидери се присъединиха специални гости, сред които бившият германски канцлер Ангела Меркел, бившият президент на Австрия Хайнц Фишер, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, президентът на Полша Анджей Дуда, италианският му колега Серджо Матарела, настоящият президент на САЩ, тогавашният вицепрезидент Джоузеф Байдън, както и представители на европейски институции.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html