петък, 3 май 2024 г.

Мария Габриел: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген

Вицепремиерът Мария Габриел по време на съвместна пресконференция с хърватския външен министър, който е на посещение у нас заяви: “ България е изпълнила всички технически критерии за Шенген“. Тази визита е знакова, допълни Габриел.

Хърватия е примерът в региона. Да покажем, че целият ЕС може само да спечели, ако България е част от споделеното пространство Шенген – в момента това е най-важното. Ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще донесе много повече улеснения.

Двустранните отношенията между България и Хърватия обсъдиха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия – Гордан Гърлич Радман. Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство.

Акцент по време на разговорите беше поставен върху сътрудничеството между България и Хърватия в рамките на ЕС и НАТО, присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и войната в Украйна. В програмата на посещението се предвижда и пленарна сесия между делегациите им. В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев, с министър-председателя академик Николай Денков и с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html