понеделник, 29 април 2024 г.

Продължава борбата за живота на хората, затрупани под развалините в Мароко

Снимка: ЕПА

Мощно земетресение в Мароко уби повече от 2000 души и разруши голяма част от страната, според последните официални данни, като се очаква броят на жертвите да расте. Земетресение с магнитуд седем според Мароканския център за научни изследвания (6,8 според сеизмологичната служба на САЩ) е станало в нощта между петък и събота и се счита за най-силното, измервано някога в Мароко, съобщава AFP.

Най-малко 2112 души са загинали, а 2059 са ранени, от които 1404 са в тежко състояние, съобщиха от мароканското вътрешно министерство.

Провинция Ал Хауз, където се намира епицентърът на земетресението, има най-много смъртни случаи, 1293, следвана от Тарудант с 452. Цели села са унищожени в тези две области, които се намират югозападно от туристическия град Маракеш. В страната е обявен тридневен траур, предава Бета.

Епицентърът на земетресението е близо до планината Висок Атлас, където селата са труднодостъпни и не се знае какво се случва в тях, тъй като комуникациите са прекъснати. Близо до епицентъра спасителите се надпреварват с времето, за да стигнат до блокираните жертви в отдалечени планински села. Там бяха регистрирани няколко последващи земетресения, а Европейско-средиземноморският сеизмологичен център регистрира земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер на 77 километра югозападно от Маракеш вчера. В Маракеш алеите на Мела, историческият еврейски център, са осеяни с развалини. Десетки хора прекараха втора нощ навън в страх, тъй като домовете им бяха повредени.

Кралят на Мароко Мохамед VI нареди на военните да изпратят въздушни и сухопътни сили, специализирани екипи за търсене и спасяване и хирургическа полева болница.

Няколко държави, включително Израел, Франция, Испания, Италия, САЩ и Сърбия, предложиха помощ. Съседният Алжир, който обикновено е в лоши отношения с Мароко, отвори затвореното си две години въздушно пространство за хуманитарни полети и транспорт на ранени. Според Международния червен кръст нуждата от помощ в Мароко е огромна.

„Не е въпрос на една или две седмици… смятаме, че ще са необходими месеци, дори години на помощ“, каза Хосам Елшакрауи, директор на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за Близкия изток и Северна Африка в изявление. Мароканци се стичат в болници и медицински центрове, за да дарят кръв, за да помогнат на ранените.

Това е най-разрушителното земетресение, удряло Мароко от 29 февруари 1960 г., което унищожи Агадир на западния бряг на страната. Тогава загиват 15 000 души, една трета от населението на града.

Мароканският крал Мохамед VI изрази своята благодарност към всички страни, които предложиха помощ и солидарност с мароканския народ след опустошителното земетресение, което удари страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html