неделя, 28 април 2024 г.

Чарлз III ремонтира Бъкингам за 369 млн. паунда

Новите монарси не бързат да се нанасят в покоите на Елизабет II

Крал Чарлз III и кралица Камила живяха в дома си „Кларънс Хаус“ цели 20 години, но след възкачването на престола ще трябва да спазят строгата британска традиция и да се преместят в Бъкингамския дворец. От пресцентъра на монарха потвърдиха преместването, но се предполага, че то няма да стане от днес за утре.

 Проектът за обновяването на Бъкингамския дворец е на стойност 369 милиона паунда. Той стартира, докато кралица Елизабет II беше още жива. Сега е ред на нейния наследник на трона да контролира и движи процеса. Медиите на Острова пишат, че пословично пестеливият крал отказал парното в дома си, за да спомогне за понижаване на разходите и вредните емисии.

С публикуването на годишния доклад за суверенната безвъзмездна помощ за кралския двор, някои официални лица и медии във Великобритания изразиха съмнения, че Чарлз III изобщо ще се изнесе от „Кларънс Хаус“. Други смятат, че голямото преместване няма как да стане преди 2027 г.

Източниците посочват въпросния краен срок, защото в момента текат ремонтни дейности по частните им апартаменти в Бъкингамския дворец. Те ще траят поне четири години. Покоите на новия крал и неговата съпруга се намират в северното крило на двореца, където имало най-много работа.

„Инфраструктурата на сградата се нуждае спешно от цялостен ремонт, за да се предотвратят дълготрайни щети“, посочва пресцентърът на кралското семейство.

„Най-рентабилният начин да се заменят тези основни услуги и да се гарантира, че дворецът е годен за целта си през следващите 50 години е да се предприеме поетапна програма от работи в продължение на десет години“, гласи още съобщението за ремонтите.

Между другото експерти по монархическата фамилия все по-упорито коментират в английските медии, че принц Хари вече горчиво съжалява, че се е изпокарал с роднините и дори обмислял завръщане във Великобритания. Именно новите позиции на Чарлз щял да използва блудният принц, за да опита да се сдобри с баща си. Съпругата на Хари Меган Маркъл обаче не искала и да чуе за връщане на мъгливия Албион и настоява да гради кариера в САЩ. Според запознати това пораждало конфликти в аристократичното семейство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html