понеделник, 29 април 2024 г.

Учебниците от 1. до 7. клас влизат в „дигиталната раница“ и ще са достъпни в онлайн

До 15 септември безплатните учебници и помагала до 7. клас, осигурени от държавата, ще бъдат качени в PDF формат в т.нар. „дигитална раница“. Това съобщи просветният министър Галин Цоков, който днес свика съвещание с началниците на регионалните управления на образованието.

Всеки ученик ще може да ползва учебниците, избрани от неговите учители в собствения си профил в „дигиталната раница“. Предвидено е от следващата година, когато и учебниците до 12. клас станат безплатни, също да бъдат качени в дигитален формат.

На 15 септември в първи клас ще влязат около 57 000 ученици. Още на следващия ден ще започнат работа екипите за обхват, за да може всички деца, които на се тръгнали на училище, да бъдат посетени у дома, да се говори с техните родители и те да бъдат върнати в клас.

Министърът посочи, че през последните 7 години в клас са върнати около 80 000 деца, като 50 000 от тях са се задържали трайно.

Тази сутрин на сайта на МОН е публикуван графикът на дейностите за следващата учебна година.

Отворени за обсъждане са промени в националните външни оценявания – в една от наредбите (№10) е предивдена възможността децата, които са в болничен, карантинирани или имат смърт в семейството по време на НВО след 4., 7. и 10. клас, да могат да се явят на допълнителни дати със заповед на министъра на образованието.

В момента протичат над 380 частични и основни ремонти в училища в цялата страна. По данни на регионалните управления по образованието около 38 ремонта ще продължат и след 15 септември, като е направена организация за обучението на децата.

От утре, 2 септември, в работата на групите на РУО и МОН, които обсъждат подобряването на учебния процес, за пръв път ще се включи и представител на училищния парламент.

„Искаме да чуем гласа на учениците, те най-добре знаят кои са основните проблеми, които стоят пред тях“.

Едно от основните направления на дейност през новата учебна година ще е разширяване на училищното самоуправление и участието на училищата във вземане на решения. По думите на министъра така ще се насърчи личностното и академичното развитие на децата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html