понеделник, 29 април 2024 г.

Конгресът на САЩ поиска процедура по импийчмънт на Байдън

Джо Байдън/Снимка: Архив

Част от републиканците в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ подкрепиха предложение за започване на процедурата по импийчмънт на президента на страната Джо Байдън още през месец септември, съобщава американският вестник The Hill, като допълва, че все още няма консенсус по въпроса, цитира агенция Фокус.

„Републиканците в Камарата на представителите упорито се стремят към започване на разследване като част от процедурата по импийчмънт на президента Байдън“, тъй като смятат, че той може да е замесен в корупция. Някои от тях настояват то да започне „още следващия месец, когато Конгресът се събере отново“ след ваканцията. „Необходимо е. Искам да кажа – ако не сега, кога? Имаме достатъчно [причини] не само да започнем производство, но и да го отстраним“, изрази увереност конгресменът Ралф Норман (републиканец, Южна Каролина) пред репортери.

В материала се цитират и думите на няколко други републикански конгресмени, които се застъпват за започване на процедура по импийчмънт. В същото време други членове на Конгреса от Републиканската партия признават, че „все още не са готови да предприемат такава стъпка“.

„Мисля, че преди да започнем разследване за импийчмънт, трябва да има пряка връзка между президента и каквито и да било доказателства“, обясни конгресменът Дон Бейкън (Небраска) пред репортери. „Трябва да имаме някакви ясни доказателства за сериозно престъпление или нарушение, а не просто да предполагаме, че такова може да се е случило. Мисля, че се нуждаем от по-надеждни доказателства, за да продължим в тази посока“, добави той.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти (Калифорния) по-рано предположи, че процедурата по импийчмънт на Байдън може да започне през септември. През юли той заяви, това е единственият начин да се разбере истината за участието на настоящия президент на САЩ и семейството му в корупция.

През май републиканците от Комисията по надзор и отчетност на Камарата на представителите на САЩ заявиха, че са получили доказателства, че членовете на семейство Байдън и хора, свързани с тях, са получили милиони долари от чужбина чрез мрежа от компании. Според председателя на комисията Джеймс Комър това е „сложна и подозрителна мрежа от повече от 20 компании“, които Байдън и негови сътрудници са използвали за собственото си обогатяване. Повечето от тези фирми са били дружества с ограничена отговорност, създадени по времето на мандата на Байдън като вицепрезидент. Според Комър банковите записи показват, че семейство Байдън, свързаните с него лица и техните фирми са получили повече от 10 милиона долара от чужденци и техните компании.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html