понеделник, 29 април 2024 г.

Kъсата памет – изконна българска добродетел

Снимка: ANTENI.INFO

Ива ДИМИТРОВА

Животът на Алексей Петров беше отнет внезапно, жестоко и брутално. Мислих си, че тези времена на саморазправа отдавна са минали, но уви… Случилото се е пълно олицетворение на държавата, в която живеем, и на хората на върха. Някои политици услужливо мълчат за убийството вече седмица и се държат така, сякаш нищо не се е случило. А само преди месец твърдяха, че Петров е най-добрата ни барета. Други побързаха да се разграничат от човека, с когото до вчера седяха на една маса… Паметта им се оказа къса, но както знаем предателството е изконна българска добродетел.

Какъвто и да е мотивът за жестокото престъпление, случилото се е абсурдно. Дали миналото му отне неговия живот или настоящето на страната ни и задкулисните игри не знаем, и най-вероятно никога няма да разберем. Знам само едно – Алексей Петров – бизнесменът, бившият антимафиот, спортистът, преподавателят, шефът…не заслужаваше такъв край.

Беше безкомпромисен, краен, но и истински мъжкар и победител, мъж на честта, винаги с позиция и изключително интуитивен и проницателен, с остър ум и бърза мисъл. Трудно беше да се спори с него, но се вслушваше в разумните аргументи. Помагаше на мнозина, макар и да не го афишираше, а типично по нашенски предателствата заваляха още в деня на смъртта му. Някои бързо забравиха за помощта и хранилката години наред. Не се посрамиха веднага да му припишат безброй грехове. Когато им помагаше, даваше и изкарваха пари на негов гръб години наред, беше велик. Когато ги изгони и спря да им вдига телефона, стана мутра…

Мнозина не спират да се изказват вещо за Петров, без дори да са го виждали или общували с него. Други изпъкват с познанството си с него и вече седмица разказват небивали истории. Коя от коя по-нелепа. А вероятно той сега се надсмива отгоре над небивалиците им и маха с ръка на лицемерието.

Смирете се пред паметта му! Животът е кратък и поне може да запазите достойнство, ако въобще ви е останало такова. А на всички тези, които рекоха: „Бог да му прости“ и бързо забравиха за протегнатата ръка, не е ясно дали на тях Бог ще им прости някога.

 


Алексей Петров подкрепяше много хора и каузи.
Снимка: ФЕЙСБУК

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html