петък, 3 май 2024 г.

Родители от Монтанско отиват на съд, оставили петте си деца без надзор

Снимка: Дарик

Родители на шест деца от монтанското село Крива бара получиха обвинителен акт заради това, че не полагат необходимите грижи за тях, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура, цитиран от Би Ти Ви.

На 7 септември 2021 г. в Отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” в град Лом е получен сигнал относно неглижиране на потребностите на едно от децата.

По случая била извършена проверка на адрес в село Крива бара от служителите на институцията. На мястото били установени сами и без родителска грижа пет малолетни деца, а шестото успяло да избяга и не се намирало в имота. По данни на децата родителите им били на работа.

В жилището липсвала хигиена, а децата имали неподдържан външен вид. При извършения оглед на едното от тях са установени наранявания по лицето и ръката. Незабавно бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Не след дълго в жилището се завърнали родителите, които още с идването си проявили грубо и агресивно държане спрямо служителите от отдел „Закрила на детето”, отправили към тях закани и заплахи за саморазправа. Отказали достъп на детето нараненото до медицински грижи.

След намеса на органите на МВР децата били изведени от жилището и със заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане” са настанени извън семейна среда.

По делото е назначена и изготвена съдебномедицинска експертиза на нараненото дете. От заключението е видно, че момичето получило различни наранявания по лицето, подувания в областта на китката и предмишницата. Рентгеновото изследване е установило данни за стари увреждания, сред които счупване на костите.

Родителите са привлечени към наказателна отговорност за това, че оставили малолетните си деца без надзор и без достатъчно грижа, с което създали опасност за тяхното физическо, духовно и морално развитие.

Вследствие на престъпното им деяние на прегледаното е била причинена средна телесна повреда, довела до трайно затруднение в движението на ръката. Предстои делото да продължи в съда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html