четвъртък, 2 май 2024 г.

200 сигнала за пожари у нас за последното денонощие

Снимка: БГНЕС

За последното денонощие са получени 200 сигнала за пожари, като 140 от тях са за горски и полски площи. Това заяви в интервю за БГНЕС главен инспектор Александър Дамянов, началник на сектор „Публична осведоменост“.

„През изминалите няколко дни имахме няколко големи пожара в областите Бургас, Стара Загора и Хасково, които са ликвидирани. Но това не бива да ни успокоява, тъй като температурите остават високи. В момента действа червен код за пожароопасност в югоизточната част на страната, в по- голямата част – оранжев код, така че рискът от пожар остава висок“, каза Дамянов.

От началото на годината сигналите за огнени стихии са 30 000. Той призова гражданите, ако забележат някои от признаците на пожар, огън, дим, мирис на изгоряло, да преценят обстановката. „Ако се чувстват застрашени, е необходимо да напуснат терена в посока, обратна на вятъра. Не на последно място да сигнализират на телефон 112, за да може своевременно да реагираме и да не допуснем разрастване на такива големи пожари“, коментира още Дамянов.

Той обясни, че голяма част от пожарите са предизвикани от човек. „Над 90% са предизвикани от хората – било то вследствие на небрежност при боравене с открит огън, или техническа неизправност в горски и селскостопански територии. Призоваваме хората да спазват правилата за пожарна безопасност, особено днес и в следващите няколко дни, когато температурите са високи. Има едно правило 30, 30, 30. Когато температурата на въздуха е 30 градуса или повече, влажността е под 30% и скоростта на вятъра е 30 км/час или повече, разпространението на пожарите става неконтролируемо“, допълни главният инспектор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html