събота, 4 май 2024 г.

Стотици пожарникари в Гърция гасят пожари, наредени са допълнителни евакуации

Стотици пожарникари в Гърция се опитаха да потушат пожар в покрайнините на Атина през нощта, наредени бяха допълнителни евакуации и властите предупредиха за риск от нови пожари в цялата страна, съобщава Ройтерс.

Пожарът край село Фили, в подножието на планината Парните, на около 25 километра от Атина, се разпространи до град Менида, където бяха евакуирани около 150 души .

„Успяхме да държим огъня далеч от къщите, но вятърът изобщо не ни помага“, каза заместник-кметът на Мениди Статис Топалидис.

Във Фили огънят обхвана къщи и коли, принуждавайки жителите да бягат пеша, като някои покриваха лицата си с дрехи поради гъстия облак дим.

В близкия гръцки пристанищен град Александруполис десетки болнични пациенти бяха евакуирани на ферибот.

Димът от пожара в източния регион Еврос се разпространи чак до островите в Йонийско море в северозападната част на страната, недалеч от Италия.

Както съобщава Ekatimerini, пожарите продължават да бушуват и в други региони на страната, а основните фронтове, където огнеборците се борят с пламъците, са в Евия, Самотраки, Макракоми и Родопите в източната част на страната.

При пожарите, които бушуват в Гърция от събота, са загинали 20 души, а над 400 000 хектара земя са изгорели.

Летните пожари са често явление в Гърция, но тази година те бяха изострени от необичайно топлото, сухо и ветровито време, което учените свързват с изменението на климата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html