понеделник, 29 април 2024 г.

Мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш

Снимка: WWF.BG

Посред бял ден мечка слезе при хората в габровското село Жълтеш и пресече оживения път Габрово – Трявна. Това е поредният случай от пролетта насам, в който хищник от вида скъсява дистанцията с човека., алармират местните жители, съобщи БНР

Случаите, в които хищник от този вид напуска естествената си среда, зачестяват. Присъствието на мечки в близост до населените места в Габровско не е необичайно.

„В последните години има проследяване на няколко мечки с GPS-нашийници и е изключително интересно да видим как тези видове изминават много големи разстояния в рамките на един ден или при сезонни миграции за търсене на храна. Така се създава впечатление, че мечките са много и навсякъде, а всъщност много често се вижда една и съща, в един район“, казва Яница Иванова, експерт в дирекцията на Националния парк „Централен Балкан“, цитирана от държавното радио.

Експертите припомнят, че хората не бива оставят храна и хранителни отпадъци, защото започнала веднъж да се храни близо до човека, мечката го асоциира с храната. „При сигнал за проблемна мечка се сформира екип за бързо реагиране. Целта на преместването е мечката да бъде максимално отдалечена от мястото, където е свикнала да намира храна и в нова територия да не успее толкова лесно да достигне до населено място. Отстрелът е краен вариант. Мечката е защитен вид, но когато се докаже, че конкретен вид няма никакъв страх от човека и представлява риск, има такава процедура.“, пояснява Иванова.

Има механизми за обезщетения при нападения върху пчелни кошери и имущество, напомня експертът и апелира гражданите да подават сигнали.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html