неделя, 28 април 2024 г.

Лена избутва Петков

Снимка: БГНЕС

Елица ГРИГОРОВА, за в. „Галерия“

Лена Бориславова все по-видимо избутва Кирил Петков и на практика командва „Промяната“, съобщи за „Галерия“ източник от Народното събрание. Важните решения се вземат със задължително допитване до нея, а ръководството на формацията е пас, потвърдиха депутати.

В повечето случаи ставало въпрос за кадруване, но това далеч не изчерпвало областите, в които се минава през Лена като последна инстанция. Тя имала решаващ глас и по отношение на местните избори – по същия начин, както когато се е сформирало правителството. Тогава постовете, определени за ПП-ДБ не просто са съгласувани с юристката, но и собствените й предложения за отделни агенции и зам.-министерски места били всъщност финално огласените пред партньорите.

Представители на ГЕРБ-СДС и на ДБ вече се чудели кой командва „Промяната“ – дуото Петков-Василев или само Бориславова. Нейната упоритост при прокарване на собственото мнение над това на останалите впечатлила дори хора от ДПС, изкарали по няколко мандата в Народното събрание.

Хората около Василев също доста негодували. Имало и призиви за бойкот на общите решения, но това било преди Василев да получи министерския си пост.

Подобна ситуация се разиграла и около кандидатурата за столичен кмет. Лена твърдо настоявала за Васил Терзиев въпреки намеците на някои от партньорите, че е добре кандидатът да има повече управленски, а не мениджърски бизнес опит.

Впоследствие от ДБ имало бурни реакции, но не от страна на ръководството, а на хора от структурите в страната. Те били бесни заради ДС миналото на този кандидат, но вече нищо не можело да се направи.

Бориславова все още ходела редовно в партийната централа и провеждала срещи въпреки напредналата си бременност. Тя трябва да роди на 15 септември.

В същото време Кирил Петков е на море и показва впечатляващи умения в карането на кайт. Очевидци твърдят, че край него постоянно има фенки, а съпругата му пуска във Фейсбук загадъчни отпускарски снимки, като последната е от 5 август. За времето до средата на месеца не се знае дали семейството е почивало заедно.

Хора от „Промяната“ смятат обаче, че ролята на Бориславова се надценява. Тя не била точно сив кардинал, както се опитва да се изкара, а по-скоро човек, с когото се съобразяват само защото Петков го допуска.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html