четвъртък, 2 май 2024 г.

Атанас Славов готви мерки против антисемитизма и езика на омразата

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма и езика на омразата. В срещата участваха представители на Организацията на евреите в България “Шалом”, Федерация на ционистите в България, Централния израилтянски духовен съвет и организация “Приятели на Израел в България – Негев”.

Председателят на “Шалом” проф. Александър Оскар изрази притеснения от нарастващите прояви на антисемитизъм и език на омразата, които са отразени и в ежегодния мониторингов доклад на организацията. “За съжаление зачестиха атаките срещу видни представители на еврейската общност не в качеството им на политици, а на евреи. Това, което се случва в последната година, буди сериозно притеснение и тревога”, каза той.

Славов и представителите на организациите изразиха притеснения, че езикът на омразата вече е почти ежедневна практика в политическия и дори парламентарния живот. Министър Славов изтъкна ролята на институционалната реакция срещу проявите на нетолерантност и омраза от представители на “Възраждане”, която зае правителството наскоро.

“Изключително важно е да се даде на обществото институционален сигнал, че такива прояви не могат да бъдат толерирани. За Министерството на правосъдието е приоритет да защитава правата на личността, включващо и противодействия на проявите на антисемитизъм и отричане на Холокоста. Нашата сила е в законодателната инициатива”, сподели министър Славов, като изтъкна и последните промени в Наказателния кодекс, приети от Народното събрание.

Двете страни се съгласиха, че законовите разпоредби трябва да намерят своята реализация в практиката. Една от възможните мерки е провеждането на допълнително обучение на магистрати, така че правоприлагащите органи да разпознават езика на омразата, да не остават безразлични при използването му и да не допускат липсата на преследване на подобни прояви.

“Трябва да променим нагласата в обществото, че полицията и другите органи пазят нарушителите. Заплахите за демокрацията трябва да бъдат разпознавани, изолирани и лекувани. Аз мога да поема институционален ангажимент за нетърпимост към античовешките прояви и проявите на език на омразата във всичките му форми”, каза министър Славов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html