понеделник, 29 април 2024 г.

Кирил Петков е вече с охрана, потвърдиха от „Продължаваме промяната“

Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Кирил Петков е вече с охрана, потвърдиха от „Продължаваме промяната“ за БТА. От политическата сила не коментират причините.

Потърсени за коментар във връзка с информации в медии, че Националната служба за охрана (НСО) е осигурила охрана на петима високопоставени български политици заради заплахи, от НСО заявиха за БТА, че няма как да коментират кои лица се охраняват, защото това е класифицирана информация.

Според Закона за НСО, при конкретна опасност в мирно време, по решение на междуведомствена комисия, се осигурява охрана на лица, заемали длъжности председател на Народното събрание или министър-председател, и такива, свързани с националната сигурност, посегателство спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Те имат право и на специализиран транспорт до четири години след освобождаването им от длъжност.

Междуведомствената комисия се състои от председател – началникът на НСО, и членове – председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ и главният секретар на Министерството на вътрешните работи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html