понеделник, 6 май 2024 г.

БНБ с монета от 2 евро след приемането ни в Еврозоната

Монета от 2 евро

БНБ ще има право да пуска възпоменателни монети само с номинал 2 евро след влизането ни в еврозоната, което е планирано да стане от началото на 2025 г.

Всяка държава, която използва еврото като своя официална валута, има право да емитира две възпоменателни монети на година, които са законно платежно средство навсякъде в еврозоната. За тази цел може да се използва само номиналът 2 евро.

В последните години интересът към възпоменателните монети на БНБ е огромен. Всяка новоемитирана монета се изчерпва за часове. Изкупуват се и старите емисии, като на касите на централната банка са останали налични едва пет вида възпоменателни метални пари. За да отговори на големия интерес, БНБ въвежда от 2024 г. нова практика – пускане в обращение на до четири златни възпоменателни монети годишно, които са без предварително определен тираж. За общ дизайн на обратната страна е определено да се използва иконата „Св. Богородица – Златна ябълка“, препоръчана от Светия синод. Тази икона на Божията Майка, позната още като „Златна Ябълка“, е от XVII век и се пази в храма в квартал Горни Воден на Асеновград.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html