неделя, 28 април 2024 г.

Над 82% от капацитета на интерконектора Гърция-България е резервиран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За следващата газова година (2023-2024) над 82% от общия технически капацитет на интерконектора Гърция-България вече е резервиран. Това съобщиха от независимия преносен оператор ICGB. Оттам допълват, че това е станало след търговете за тримесечен капацитет, осъществени на 7 август.

Към момента за първото тримесечие на предстоящата газова година, започваща в началото на октомври, интерконекторът Гърция-България е със 76 на сто резервиран капацитет. За останалите 3 тримесечия резервациите надхвърлят 84 процента от общия капацитет на съоръжението.

Капацитетът на интерконектора Гърция-България се предлага на две европейски платформи за резервации – PRISMA за точките на междусистемно свързване в Комотини, където газопроводът се свързва с Трансадриатическия газопровод и с мрежата на гръцкия национален оператор DESFA, и платформата RBP за точката на междусистемна свързаност при Стара Загора, където интерконекторът се свързва с мрежата на „Булгартрансгаз“.

В момента интерконекторът Гърция-България оперира при общ технически капацитет от 3,3 милиарда кубични метра годишно. ICGB вече предлага капацитет в точката на свързване с DESFA поради очакваното въвеждане в експлоатация на терминала за втечнен природен газ (ВПГ) в Александруполис, което допълнително ще засили регионалното значение на междусистемната газова връзка. Комбинацията между газопровода и LNG-терминала създава нови възможности за пазара и ще допринесе за укрепване на енергийната независимост на региона.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html