четвъртък, 2 май 2024 г.

Швейцария отказа да продаде танкове Leopard 1, защото щели да попаднат в Украйна

 Германският отбранителен концерн Rheinmetall придоби 50 стари танка „Леопард 1“ от Белгия, повечето от които са предназначени за прехвърляне в Украйна, съобщава Handelsblatt.

„Концернът Rheinmetall подготвя още един контингент бойни танкове за износ в Украйна. За целта компанията придоби 50 танка Leopard 1 от белгийската компания OIP Land sistems“, пише вестникът, позовавайки се на източници от германския военно-промишлен комплекс.

От 50 танка концернът възнамерява да достави 30 на Украйна, се уточнява в статията.

Първоначално Rheinmetall възнамеряваше да ги купи от Швейцария, която, позовавайки се на своя неутралитет, отказа да го направи, пише вестникът. Белгийските медии съобщиха по-рано за тази транзакция, без да назовават купувача.

Leopard 1 – основният боен танк, произвеждан в Германия от 1965 до 1984 г., до средата на 1980 г. е бил на въоръжение в Бундесвера, както и в армиите на Нидерландия, Белгия, Норвегия, Дания, Австралия и Италия. През юли беше обявено, че Rheinmetall ще открие завод в Украйна за производство и ремонт на бронирани машини през следващите три месеца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html