неделя, 28 април 2024 г.

Скандал в пленарната зала: Депутатите скочиха на Росица Кирова

Снимка: БГНЕС

Продължаването на дебатите по второ четене на Закона за домашното насилие бе саботирано от БСП.

Причината за напрежението в пленарна зала бе искането законът да бъде гласуван на две четения в едно заседание.

Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Росица Кирова започна да води заседанието в отсъствието на председателя от ГЕРБ Росен Желязков.

Но Георги Свиленски от БСП скочи срещу нея и я нарече поръчков заместник-председател.

„Явно не сте си взела поука от това, което се случи в първата част на заседанието и искате да продължите да нарушавате правилника, който е закон в тази държава. Явно вие се превръщате в поръчковия заместник-председател, който ще подлага на гласувания и ще предлага закони на второ и трето четене и поради тази причина моля председателят на парламента Росен Желязков да седне на стола си и да води процедурата. Ако е възпрепятстван, искам от името на парламентарната група на БСП 30 минути почивка, но вие нямате моралното право да продължите да водите заседанието“, каза той.

„Искате почивка от името на парламентарна група. Г-н Желязков е възпрепятстван в момента и не може да продължи заседание. Не може да искате почивка, докато дойде той. Може да поискате почивка от името на парламентарна група,. Имате право на 15 минути, тъйк като имахме преди това почивка, достатъчно дълга“, заяви Кирова.

Свиленски отново се приближи към трибуната, крещейки, че Желязков не е възпрепятстван и е в кабинета си, но получи отпор:

„Той е възпрепятстван и до следобед няма да може да се появи“, отвърна му тя, спря микрофона си и слезе от трибуната.

Разяснение внесе Йордан Цонев от ДПС: „Колегите на БСП, които са се разпалили. Когато един закон се чете на второ четене след първо, няма доклад на комисията, а се чете законът“, каза той.

След кратка почивка и Борислав Гуцанов заяви своето желание да се върне Росен Желязков, твърдейки, че Росица Кирова е нарушила брутално правилника на НС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html