четвъртък, 2 май 2024 г.

На първо четене в НС гледат по-тежки наказания за насилие

Снимка: БГНЕС

Депутатите се събират на извънредно заседание от 10 часа, за да обсъдят на първо четене увеличаване на наказанията за телесна повреда, съобщи БНР.

Промените се предвиждат в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие, а поводът е случаят с малтретираното 18-годишно момиче от Стара Загора и последвалите реакции на масово обществено недоволство.

За ново обсъждане в парламента влиза и Законът за съдебната власт, върнат с указ на президента.

Проектите за промени в Наказателния кодекс са два. Поправките, предложени от „некоалиционните“ партньори ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предвиждат наказанието за средна телесна повреда да се увеличи от 6 на 8 години. За лека телесна повреда – до 2 години затвор, отпадане на възможността за пробация и завишаване на глобата – от 500 до 1000 лева, вместо досегашните от 100 до 300 лева.

Проектът на „Възраждане“ определя долна граница от 3 месеца за лека телесна повреда, като въвежда изискване за поне една предишна подобна проява на насилие.

В четвъртък на заседание на правната комисия в НС текстовете бяха приети. Одобрени бяха и промените в Закона за домашното насилие. С тях „интимната връзка“ се приравнява към брачното партньорство и съжителството без сключен брак, но депутатите спориха за дефиницията за „интимна връзка“ като „доброволен относително траен съюз без лицата да споделят общо домакинство като водещ елемент е строго личният характер на отношенията им“. Изказани бяха опасения, че определението е неясно и дава възможност за злоупотреба.

На заседанието на правната комисия депутатите се съгласиха, че най-важно е наказанието за подобно престъпление да е неизбежно, за да се постигне усещане за справедливост.

Без дебат бе отхвърлено ветото на държавния глава върху Закона за съдебната власт. Там се урежда системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Според президента Румен Радев този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система.

Пред Народното събрание ще се съберат граждани за протест под наслов „Нито една повече: промени в закона сега !“. Те настояват за незабавно приемане на промени и спешни действия на институциите, така че да се сложи край на насилието, основано на пола. Гражданската проява се организира в социалните мрежи от неправителствената организация „Феминистки мрежи“ и е с начален час 8,10 ч.

Пред Народното събрание вчера роднини и приятели на загинали в катастрофи заявиха, че по-строгите наказания, според последните промени в Наказателния кодекс от края на юли, не са достатъчни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html