петък, 3 май 2024 г.

Червен код за опасно горещо време в Румъния

Снимка: БГНЕС

Червен код за опасно горещо време в Румъния днес. Прогнозите са, че през уикенда температурите рязко ще спаднат. Лекарите предупреждават хората да бъдат внимателни.

„Температурите ще достигнат 39 градуса в Банат, западна Румъния, и дори 41 градуса в южната част на страната. Но температурите чувствително ще паднат в неделя до 25-26 градуса. Тези температурни разлики се дължат на нестабилен атмосферен фронт, който преминава през страната“, каза Алина Сербан, метеоролог.

В столицата Букурещ днес ще бъде топло около 39 градуса, а през уикенда около 32 градуса. Тези вариации обаче са опасни за по-чувствителните и възрастните хора, предупреждават лекарите.

„Тези внезапни температурни разлики водят до специфични изменения в тялото, особено за хората с респираторни или сърдечни проблеми. Най-изложени на риск са хронично болните, страдащите от сърдечни болести, астма, бронхити и други заболявания. Колкото по-сериозно е заболяването, толкова по-голям е рискът. Затова трябва да се избягва излизането навън по време на горещата вълна“, каза Джордже Александреску, лекар.

Според Националната метеорологична администрация е възможно юли да се окаже сред най-топлите в историята на метеорологичните измервания в Румъния.

Рекордно висока температура е измерена в Букурещ на 16 юли 1931 г, когато термометрите показват 60 градуса. В същия ден в Сахара са регистрирани 80 градуса по Целзий.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html