петък, 3 май 2024 г.

ЦИК с указания за принципа на уседналост за местните избори

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Централната избирателна комисия прие (ЦИК и публикува изборните книжа – избирателни списъци, приложения към тях, удостоверения и заявления, необходими за организацията и провеждането на местните избори на 29 ти октомври. Предвид спецификата на този вот, ЦИК прие нарочни указания относно прилагане на принципа на уседналост.

За да гласуват хората, а кандидатите да бъдат допуснати до участие, законът изисква те да са живели най-малко през последните шест месеца преди датата на вота в съответното населено място. За кандидатите и избирателите български граждани „уседналост“ означава, да имат адресна регистрация и по постоянен и по настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях да е в населеното място на територията на съответната община към датата 28 април тази година. За гласуващите това означава, че ще могат да упражнят правото си на глас по настоящия си адрес, ако той е регистриран към същата дата и, ако е подадено заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес. Ако настоящия адрес е регистриран след 28 април, ще може да се гласува само по постоянния. Избирателите, които са променили адресната си регистрация в друго населено място след 28 април, имат право да гласуват по предишната си регистрация, където са включени в избирателните списъци.

За гражданите на друга държава членка на ЕС със статут на постоянно или продължително пребиваване у нас се изисква да имат адрес на пребиваване – този на който са регистрирани в населено място на територията на съответната община също към датата 28 април. Българските граждани могат да гласуват само веднъж и само на едно място.

ЦИК също така определи и размера на заплащането на членовете на Секционните избирателни комисии. За първия тур на местните избори на 29-и октомври председател на Секционна избирателна комисия ще получи възнаграждение от 275 лева, заместник председател и секретар по 245 лева, а редови член 215 лева.

За участие в обучение в Общинската избирателна комисия ще се изплащат допълнителни 40 лева за всеки участвал.

Допълнително по 15 лева ще вземат членовете на СИК, които ще получават бюлетините и изборните книжа в деня преди вота. Допълнително 25 лева са определени от ЦИК за членовете на секции, които ще предават протоколите в общинските администрации – там където броят на секциите в общината е до 350. За общини от 351 до 1000 секции за предаване на протоколите ще се плащат по 35 лева, а за Столична община по 50 лева.

Там където ще се проведе втори тур на изборите за кметове, заплащането ще е същото като при първия тур, без средствата за обучение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html