събота, 27 април 2024 г.

Литва гони над 1000 граждани на Русия и Беларус

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Литва гони над 1000 граждани на Русия и Беларус, съобщи АП, цитирана от БТА. Балтийската държава обяви, че те са заплаха за националната сигурност и отнема разрешенията им за постоянно пребиваване.

Решението беше оповестено, след като литовските власти поискали от въпросните руснаци и беларуси да попълнят въпросник, включващ въпроси за отношението им към нахлуването на Москва в Украйна и статута на анексирания от Кремъл през 2014 г. полуостров Крим.

Литва е голям поддръжник на Украйна, а в последно време се превърна в убежище за мнозина, които потърсиха бягство от авторитарните репресии в Беларус и Русия.

Управлението за миграция съобщи, че е установило 1164 беларуски и руски граждани, пребиваващи в Литва, които застрашават националната сигурност – решение, взето въз основа на оценка на сведения от открити и поверителни източници. От тях 910 са беларуси, а останалите 254 – руснаци. При вземането на решението дали бъде предоставено или отказано право на пребиваване е било отчетено и какви отговори са дали тези хора при попълването на въпросника, посочи миграционното управление – държавната служба, организирала проучването.

Определените за заплаха за националната сигурност са само незначителна част от беларусите и руснаците, живеещи в Литва. По данни на Управлението за миграция на литовска територия пребивават над 58 000 беларуски и 16 000 руски граждани. Те трябва да подновяват разрешителните си за постоянно пребиваване на всеки три години, отбелязва АП.

Лишените от това право могат да обжалват решението пред съда. Останалите разполагат със срок до един месец да напуснат Литва, уточни Управлението за миграция.

Виктор Воронцов – бизнесмен, който се е преместил се от Русия преди няколко години, научил е литовски и е получил гражданство – заяви, че е съгласен с подобна мярка. „Познавам много руснаци, които са служили в съветската и след това в Путиновата армия. Те са женени за литовки, живеят тук, поддържат тясна връзка с някогашните си другари по оръжие в Русия и постоянно разпространяват кремълска пропаганда“, каза Воронцов. „Литва е демократична страна и е търпима към различното мнение. Дори и с тяхната пропаганда нямаше проблем, докато не започна войната. Нещата обаче се промениха и те трябва да си вървят“, смята той.

Литва има и руско етническо малцинство, което е около 5% от населението. Те са литовски граждани и поради това не са длъжни да попълват въпросника, посочва АП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html