събота, 27 април 2024 г.

След случая в Стара Загора: Омбудсманът настоява с текст в НК да се криминализира унизителното и нечовешко отношение

Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Предложих текст, който се занимава със смачкване на човешкото достойнство. Наказателният кодекс (НК) не предвижда такива наказания. В този случай остава отворен въпросът за белезите, които не се виждат. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в  БНТ.

Когато жената е нарязана 21 пъти, нападателят няма за цел да я убие. Той има за цел да я накаже, да ѝ покаже кой е по-силният, има за цел на практика да я унижи. Какво ако не унижение е да обръснеш главта на една жена, да оставиш по лицето и тялото и белези? Това е недопустимо посегателство. Предлагам нов текст в НК, който криминализират такива случаи, когато някой умишлено причинява болка и стардание с цел да го унижи, да остави трайни белези. Предагам да има криминализиране и да бъдат наложени тежки наказания, допълни Ковачева.

Тя отбеляза, че и в момента в НК остригването на косата е принуда. „Тоест има такъв текст, който би могъл да се използва, но за съжаление по неясни причини не е било квалифицирано по този начин деянието“, допълни омбудсманът.

По думите ѝ трябва ясно да се дефинира понятието „интимна връзка“ при вписването ѝ в Наказателния кодекс. „Много е важно как ще бъде дефинирано понятието. Това беше обект на разговор и вчера в правна комсиия. Докъде държавата може да се намесва. Винаги, когато става въпрос за насилие, за изтезание – не само към жени, към хора с увреждания, мъже, възрасни хора. В много случаи третираме партньора си като собственост и им даваме урок по един или друг начин. Стригането на косата е такъв пример.

„Хората с право излязоха на улицата, но това не е за първи път. „Нито една повече“ тече от години“, каза още тя.

Омбудсманът коментира и проблемът с медицинските експертизи.

Медицинските експертизи е стар въпрпос. Има нужда от сериозна и задълбочена реформа. Първо няма лекари, които се съгласяват да участват. Основният мотив е ниското заплащане. Има дела срещу лекари и те не искат да участват. Няма адекватни механизми за търсене на лекари за изготвяне на експертиза, няма система, по която те работят. Съдът не е обвързан от експертизата. Експертизата не квалифицира деянието. Квалификацията се прави на база на това, което е написано в експертизата, посочи Ковачева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html