неделя, 28 април 2024 г.

САЩ гарантира сигурността на Русия и даде обещание – ние ще направим всичко

Антъни Блинкен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати са готови да гарантират сигурността на износа на храни за Русия, когато Москва се върне към споразумението за зърно, съобщава Ройтерс.

Блинкен посочи, че Америка „е предприела стъпки за разрешаване на въпроса с транспортирането и застраховането по време на действието на споразумението за зърно“.

„Освен всичко друго писахме до банките да одобрят транзакциите“, каза той.

„Така че, в случай че (Русия) се върне към споразумението, разбира се, ние ще продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме, че всеки, включително Русия, може безопасно и свободно да изнася храната си“, обясни дипломатът.

В същото време Блинкен каза, че не е вярно, че санкциите пречат на износа на храни и торове от Русия.

„Кремъл твърди, че е прекратил споразумението, тъй като международните санкции ограничиха износа му на селскостопански продукти.“ Всъщност храните и торовете са специално изключени от санкциите. Всъщност по времето, когато Русия се отказа от тази инициатива, тя изнасяше повече зърно на по-високи цени от всякога“, каза Блинкен на открито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

„Продоволственото споразумение“ изтече на 18 юли и Русия уведоми Турция, Украйна и ООН, че се противопоставя на удължаването му. Руският президент Владимир Путин каза по-рано, че условията на споразумението по отношение на Русия не са изпълнени, независимо от усилията на ООН, тъй като западните страни не са планирали да изпълнят обещанията си

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html