понеделник, 29 април 2024 г.

Подгониха незаконните заведения по плажовете в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови проверки на заведения до морето за неправомерно заемане на плажната ивица започнаха в Гърция, съобщава БНР. Оказва се, че много от тях се разполагат на повече място от заявеното. Само за два дни са открити десетки нарушения, като заведенията наемат от общините определена площ, но заемат с маси много повече от допустимото.

Нарушени са договорите за концесия, констатираха властите. Причината за реакцията на правителството и съдебните власти е протест на жителите на остров Порос, които проведоха демонстрация в защита на свободния достъп на всички до морето. Гражданското движение, наречено „плажна кърпа“, завладя повечето гръцки острови. Кметовете са принудени да поискат от полицията пълна проверка на заведенията. Досега резултатът е, че много заведения прибраха масите и чадърите от плажа и плащат глоби. Туристите пък почиват на плажа без да плащат вход и консумация.

На места е установена и незаконна приватизация на плажовете, съобщават висши магистрати. Премахват се всички предупредителни табели „не влизайте, частен плаж“, защото всички плажове в Гърция са държавна собственост, обясняват юристите.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html