понеделник, 29 април 2024 г.

Денков с критики към служебните кабинети: Заварихме очевидни управленски грешки и нарушение на правилата

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

В Гранитната зала на Министерски съвет се провежда пресконференция по актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството.

Брифингът е с участието на миниситър-председателя  Николай Денков и петима министри от кабинета му.

Това са министърът на финансите Асен Василев, на икономиката Богдан Богданов, на енергетиката Румен Радев, на транспорта Георги гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Правителството анонсира пет основни приоритета, залегнали в изработената от управляващите Програма за управление на България за периода от юни т.г. до декември 2024 г., която беше приета от кабинета на 26 юли. Първият приоритет е присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година. Вторият приоритет е присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 година. Третият приоритет на правителството е овладяване на инфлацията, а четвъртият и петият са реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост, както и прозрачност при управлението на общинските проекти.

„Изминаха почти 60 дни от сформирането на това правителство. Всяко ново правителство обикновено има 100 дни, но ние нямахме толкова, тъй като още в първия ден беше поискана нашата оставка. Затова трябваше да стратираме работата във всички сектори, резултатите от които вече са видими и ще бъдат видими в следващите месеци“, заяви премиерът Денков.

Той посочи и проблемите, унаследени от служебните кабинети, назначени от президента Румен Радев.

Наложи се да гасим пожари в повечето от министерствата. Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи и действия, от които могат да протекат тежки последици. Говорим за очевидни управленси грешки и нарушение на правилата. В тази връзка искам да разбия един мит, който почна да се пропагандира в последните седмици, а именно, че служебните правителства работят безупречно, посочи министър-председателят.

По думите му един от първите грехове на служебното правителство на Гълъб Донев е отказът да входира проектобюджета за 2023 г., с което бе нарушен Закона за държавния бюджет.

„След това пък представи бюджет със заложен дефицит от 6,4 процента, със завишени разходи и занижени приходи. Искам да напомня, че при наскоро приетия от парламента бюджет се залагат 2,7 млрд. лева повече приходи, отколкото бяха предложени от служебното правителство“, отбеляза акад. Денков.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост премиерът разкри за редица забавени инвестиции, които е трябвало да бъдат реализирани до декември м.г., а от тях са изпълнени само половината.

По темата с медицинските хеликоптери министър-председателят обясни, че има европейски регламент, който изисква този тип дейност да се изпълнява единствено от търговски дружества, а служебният кабинет от своя страна е закрил съществуващото тогава търговско дружество и прехвърлил дейността на Държавния авиационен оператор, който няма право да се занимава с това.

Сега отново трябва да създаваме търговско дружество, объркано е и къде трябва да прави оперативните площадки, защото те не могат да бъдат в болниците, нямат право да бъдат там. С други думи, отново се налага да рестартираме процеса, каза Николай Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html