понеделник, 6 май 2024 г.

Експерт: До края на годината не се очаква поевтиняване на жилищата

Снимка: БГНЕС

Трудно може да се прогнозира кога ще видим спад на цените, а не ръстове. Вероятно трудно ще видим намаление на цените до края на годината в тази обстановка. Това каза председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев, цитиран от БТА.

Председателят на НСНИ напомни, че пазарът на недвижими имоти не се движи само от лихвите, а и от спестяванията на хората. По думите му българският пазар все още е далеч от пазарите в Европа и САЩ като съотношение между купени имоти с кредит и със спестявания. В България все още повечето сделки се случват без ипотечно кредитиране. Процентът на покупки на имоти с кредити е най-висок в София – 50%, докато в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора този процент не надвишава 30-35. В САЩ това съотношение е 75-80 на сто в полза на имотите, които се придобиват с някакво ипотечно кредитиране, коментира експертът.

Ганев припомни започналата тенденция у нас на спад сделките и на започнатото ново строителство с около 5-10 на сто през последните месеци. Само инфлацията за последните години е над 20-25 на сто, а строителните предприемачи съобщават за ръст от около 30 на сто на строителните материали. Според него този фактор се отразява не само на започнатото ново строителство, но и на вторичния пазар на жилища.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html