понеделник, 29 април 2024 г.

Бури с ураганен вятър и торнадо обхванаха Словения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силни бури с ураганен вятър обхванаха северозападната част на Словения вчера вечерта, щети са отчетени и в източната част, предаде агенция СТА. Торнадо се разви над района на Илирска Бистрица, Югозападна Словения, в продължение на няколко минути, предаде БТА. Словенската служба за защита и спасяване е получила 69 сигнала за щети през нощта, като силните пориви на вятъра са отнесли покриви на къщи и са повалили дървета.

На гара „Косезе“ край град Илирска Бистрица е отчетена скорост на вятъра 107 км/ч, съобщи словенската Агенция по околната среда. Образувало се е торнадо в село Косезе и се предполага, че вятърът в него е бил дори по-силен. Не е имало по-силни пориви в по-широкия регион.

„За щастие, става въпрос за краткотрайно явление, което е действало в много тесен диапазон. Екипите за интервенция вече покриват първите (повредени) покриви, но бяха възпрепятствани от пороя, тъй като торнадото беше последвано от буря“, посочи кметът на Илирска Бистрица Грегор Ковачич и допълни, че извън обсега му няма щети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html