понеделник, 6 май 2024 г.

Журналист от Скопие: Русия и Сърбия са срещу промените на конституцията на РСМ

Владо Перев
Снимка: БГНЕС

В този момент натискът да не се взима решение за вписването на българите в конституцията на Северна Македония е по-силен от страна на Север и Изток, от Белград и Москва. Те искат да задържат това“, каза журналистът от Скопие Владимир Перев в ефира на БНР. Според него това се прави, за да има нови причини за нови политически и военни намеси на тази територия и да не се даде възможност Северна Македония да влезе в ЕС.

Перев подчерта, че от момента на създаването на България, Русия и Сърбия водят стриктна антибългарска политика.

„Омразата на Русия към България е огромна. Тя се труди да подели българското племе на толкова, колкото може повече части, за да може по-лесно да ги ръководи и манипулира. Всичко това се промени в момента, когато се подписа договорът за сътрудничество и когато се формира историческата комисия. От този момент натам процесите са невъзвратни. Комисията наследи проблем, който тежко се решава, но ще бъде разрешен“, смята македонският българин.

„Пътят за присъединяване на Северна Македония към ЕС е тежък и мъчителен“, отбеляза още журналистът и обясни, че по-голямата част от политиците, които се наричат етнически македонци, не искат да се присъединяват към ЕС. „Македония иска да живее и да лавира в пространството между Русия и ЕС. Албанците вчера направиха крачката напред. Албанските министри и функционери в институциите си поднесоха оставките под условие, че те ще бъдат активирани, когато парламентарното мнозинство реши да направи първата крачка – да внесе българите в македонската конституция. От страна на ВМРО-ДПМН не отговориха нищо – те искат оставките да се активират веднага и веднага да има парламентарна криза и да се отива на избори, където партията очаква, че ще победи. ВМРО-ДПМН в последната година – две нямат никаква друга идея и предложение за бъдещето на Македония. Единственото им желание е те да ходят на избори“, коментира още Перев.

По думите на журналиста никой не говори за визия за това каква ще бъде политиката след изборите. Никой иска да каже защо или не знае защо са нужни нови избори, смята той.

Перев, каза още 30-40% от хората смятат, че българите трябва да са вписани и да имат същите права като останалите, подчерта той и добави, че хората го приемат като нещо нормално, което трябва да се случи. „Политиците, медиите, институциите обаче говорят със задръжки за това и говорят срещу българите и България, като се повтарят старите тези. Става дума за жестока антибългарска кампания“, каза журналистът. „Това беше нужно да се случи, трябваше да се мине един катарзис, трябва да се плати и ще се плаща сметката на бездействието на българската държава по отношение на македонския въпрос от 1944 г. България ще трябва да плати за своите грехове за отношението, за бездействието към Македония, за нямането на интерес към Македония, за това, че българските медии, институции, документите на историческия архив – винаги се е говорило, че Македония е българска земя, но никога това не е било официална политика. Минало чрез мълчание – мълчание, което от македонската страна е било прието като одобрение за нейното безнаказано антибългарско действие“.

Според него все пак двата народа не са се отдалечили, а дори сме се приближили едни към други. Сега вече отново се запознаваме, обикновените хора вече отново припознават своите български корени, минало и история, смята той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html