понеделник, 6 май 2024 г.

На Острова са купили палатки за настаняване на мигранти

Великобритания е една от най-желаните страни от мигрантите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Великобритания е купило палатки за настаняването на около 2000 мигранти през следващите няколко месеца, за да спести средства, съобщи в. „Таймс“, цитиран от АФП и БТА.

Според изданието британското вътрешно министерство е купило палатките, очаквайки броят на мигрантите, пристигащи през Ламанша, през следващите седмици да се увеличи, както беше миналото лято. С палатките правителството иска да си спести хотелското настаняване, което смята за твърде скъпо в момент, когато системата за предоставяне на убежище е пред срив поради количеството на молбите за убежище и липса на ресурси.

В рамките на плана си за борба с незаконната имиграция правителството на консерваторите обеща да съкрати разходите за настаняване в хотели на кандидатите за убежище от 2,3 млрд. лири (2,6 млрд. евро) годишно, като използва за настаняване изоставени военни бази или закотвени баржи.

Потърсено от АФП за коментар, министерството на вътрешните работи отговори, че „използването на хотели за настаняване на лица, търсещи убежище, е неприемливо“. Без да потвърди или отрече информацията за покупката на палатки, министерството заяви, че проучва „редица възможности за настаняване“.

Според „Таймс“ идеята за палатките е била отхвърлена миналата година, тъй като правителството се е опасявало от съдебни дела за нехуманно отношение. „Това е още един начин, разработен от правителството, за демонизиране на кандидатите за убежище“, заяви ръководителят на организацията „Рефюджи акшън“ (Refugee Action) Тим Наор Хилтън, окачествявайки схемата като „жестока“.

Покупката на палатки „отчасти е признание, че собственото им законодателство, което обещаха да спре прекосяването на границата с лодки, всъщност не е замислено да работи“, каза депутатката от Лейбъристката партия Ивет Купър.

Правителството превърна борбата с имиграцията в един от приоритетите си и засилва мерките за възпиране на пристигането на мигранти. Преди 10 дни парламентът утвърди спорния и критикуван дори в ООН закон за „незаконната имиграция“, съгласно който мигрантите, пристигащи във Великобритания през Ламанша, вече няма да имат право да искат убежище в страната. В добавка от следващата седмица Лондон планира да изпраща кандидати за убежище на баржа, акостирала на пристанище в Югозападна Англия, припомня АФП.

По данни на правителството от началото на годината над 15 000 мигранти са предприели опасното плаване през Ламанша с импровизирани плавателни съдове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html