понеделник, 6 май 2024 г.

Джо Байдън се срещна с италианския премиер Джорджа Мелони

Снимка: БГНЕС

Джо Байдън се срещна вчера с италианския премиер Джорджа Мелони в Белия дом, предаде Ройтерс.

Двамата лидери заявиха, че ще работят за задълбочаване на икономическите връзки между страните си и за преодоляване на предизвикателствата, свързани с Китай.

Първата жена премиер на Италия дойде на власт през октомври миналата година и води активна външна политика, като същевременно се подготвя за италианското председателство на Г-7 догодина.

Мелони и нейната дясна коалиция изповядват консервативни възгледи по отношение на правото на аборт и правата на ЛБГТ общностите, които контрастират с визията на демократа Байдън по тези въпроси. Това обаче не попречи на доброто протичане на срещата на Байдън с Мелони, като американският президент дори каза, че с италианския премиер са си „станали приятели“. Мелони пък заяви пред репортери, че нито Байдън, нито няколкото американски конгресмени, с които се е срещнала при посещението си, са повдигнали въпроса с ЛГБТ правата. „Никой не е разговарял с мен по този въпрос“, изтъкна тя.

Мелони каза още, че несъмнено симпатизира повече на Републиканската партия в САЩ, но че това няма да ѝ попречи да развие „прекрасни отношения“ с Джо Байдън.

Италианският премиер съобщи, че с Байдън са обсъдили участието на Италия в китайската инициатива „Един пояс, един път“, като отбеляза, че Вашингтон не се стреми да диктува на Италия каква да бъде политиката ѝ по отношение на Китай.

„Връзките помежду ни са силни и остават здрави, независимо от политическите цветове на правителствата ни. Знаем кои са нашите приятели в трудни времена“, каза Мелони в началото на срещата си с Байдън в Овалния кабинет на Белия дом.

Във Вашингтон Мелони се срещна и с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.

Рим и Вашингтон отбелязаха, че визитата на Мелони е възможност да бъде препотвърдено силното партньорство между САЩ и Италия, включително по въпроса с оказването на помощ на Украйна.

На срещата си Мелони Байдън похвали Италия за решителната ѝ позиция по отношение на Украйна. Мелони пък каза, че се гордее, че Италия брани международното право.

Като помага на Украйна, Италия защитава международното права, заяви Мелони, цитирана от украинската новинарска агенция Укринформ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html