понеделник, 6 май 2024 г.

Прокурорите във ВСС ще решават за разследващия съдия на Сарафов през септември

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия ще решава дали да назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов най-рано през септември. На последното си – преди съдебната ваканция, заседание кадровиците назначиха за втори заместник на Сарафов Елена Каракашева от Върховния касационен съд.

„На днешното заседание на Прокурорската колегия колегата Сарафов ще се включи по важни кадрови въпроси. Той не участва в заседанието, но той е наш гост, така, че го приветстваме с добре дошъл. Да свиква с Прокурорската колегия“. С тези думи анонсира присъствието на и.д. главния прокурор Светлана Бошнакова.

Важните кадрови въпроси бяха свързани с предложението му за Каракашева. Тя поема ръководството на Върховната административна прокуратура и става втория заместник на Борислав Сарафов след Мария Павлова – един път правосъден министър и четири пъти заместник правосъден министър в служебните правителства на Румен Радев.

Сред последните кадрови решения на кадровиците днес беше и изборът на ръководител на Окръжната прокуратура – Бургас. Той е старият – Георги Чинев, който остава на поста за още 5 години: „Той е от административните ръководители, които могат да дадат един положителен, нов облик на Прокуратурата, което за съжаление, не би могло да се каже за абсолютно всички, които са част от състава на Прокуратурата на Република България“. И двата пъти, в които съдебните кадровици гласуваха в присъствието на Борислав Сарафов, „против“ нямаше.

За разлика от последните две заседания, на които си намираха причини да не назначат съдия Талева за прокурор, който да разследва сигнал срещу и.д. главния прокурор за имотни сделки на семейството му, днес и дума не беше отворена за процедурата. Първото отлагане беше заради отпускари в Колегията, а въпросът бил важен. Миналата сряда – заради законов пропуск, който кадровиците поискаха от депутатите да коригират. Според депутати обаче, пропуск няма, а и от петък Народното събрание е във ваканция.

Междувременно, днес от прокуратурата обявиха, че прокурорът по делото „Барселонагейт“, заради което бившият главен прокурор поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ще бъде сменен. Проверка установи, че Стефан Христов станал свръх активен едва след като Иван Гешев заговори за „политическия боклук в Народното събрание“.

Петима апелативни прокуророри са приели, че работата му е основание той да бъде отведен от случая. На случаен принцип ще се избере нов наблюдаващ прокурор, който след анализ на доказателствата, трябва да представи календар за работата си. Което означава, че за неопределено време „Барселонагейт“ отново ще остане на тручета, въпреки че Борисов се отказа от имунитета си.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html