понеделник, 29 април 2024 г.

ООН започна разговори със Северна Корея за избягалия там американски войник

От края на корейската война през 1953 г. страната е разделена от демилитаризирана зона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Командването на ООН в Южна Корея ООН започва разговори със Северна Корея за избягалия там американски войник, съобщи БТА.

Става дума за Травис Кинг, който прекоси демилитаризираната зона и премина на територията на Северна Корея, съобщи днес заместник-командирът на оглавяваното от САЩ многонационално командване, което следи за спазването на примирието след края на Корейската война.

Разговорът бе организиран и се води с военни представители на Корейската народнодемократична република (КНДР) чрез механизъм, създаден съгласно примирието от Корейската война (1950-1953 г.), заяви генерал-лейтенант Андрю Харисън, цитиран от Ройтерс. „Безпокоим се най-вече за състоянието на редник Кинг“, добави той.

23-годишният Травис Кинг, войник от американската армия, служещ в Южна Корея, премина на територията на Северна Корея, докато беше на обиколка в демилитаризираната зона на границата между двете държави, отбелязва Ройтерс.

От края на корейската война през 1953 г. страната е разделена от демилитаризирана зона. Конфликтът е разпален от Пхенян, който през 1950 г. напада южната част на страната. След резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета по време на бойкотирано от Москва заседание, е решено на полуострова да бъдат изпратени войски под флага на международната организация, които да възстановят положението. След около 3 години война и милиони жертви е подписано само примирие, което трае и до днес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html