четвъртък, 2 май 2024 г.

Изпробват екоечемик за уски

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Експерти по уиски ще тестват екологично отглеждан ечемик, за да се уверят, че е подходящ за употреба като съставна част от националната напитка на Шотландия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изследователи от университета „Хериот-Уат“ в Единбург провеждат тестове върху ечемик, отглеждан със „зелени“ торове, с надеждата, че той все пак ще отговаря на изискванията за дестилиране на уиски. Ечемикът съставлява 63% от отглежданите зърнените култури в Шотландия и се използва за малц, дестилация и за храна за животни. Ако тестовете, наречени проект „БиоКроп“ (BioCrop), установят, че зеленият вариант е подходящ, това ще означава, че производството ще разчита много по-малко на използването на невъзобновяеми торове. Изследването, финансирано от Кралското общество на Единбург, се провежда в продължение на две години.

Екипът на „Хериот-Уат“ работи съвместно с учени от Университетския колеж в Дъблин, Ирландия, които тестват три вида устойчиви торове. Място за полеви опити ще бъде създадено във ферма „Лайънс“ (Lyons Farm), Университетски колеж в Лондон.

„Ирландският проект „БиоКроп“, финансиран от министерството на земеделието, храните и морето, в момента провежда полеви опити и ние ще използваме тяхното зърно. Те изследват как биостимулаторите, направени от водорасли, бактерии и дрожди, действат върху растежа, здравето и добива на ечемика в сравнение с традиционните химическите торове“, каза д-р Анджела Фийчан, растителен патолог в Хериот-Уат.

Изследователите д-р Рос Александър и д-р Калъм Холмс ще проведат експерименти в световноизвестния Международен център за пивоварство и дестилиране (ICBD) на университета. „Ще тестваме ечемика в нашите микро малцувания, което ни дава много контролиран начин за тестване на зърнени храни на всички етапи от производството на уиски. Въпреки че се случва в лаборатория, е възможно е да се произведе малц, сравним с този, произведен в търговското малцуване“, сподели д-р Рос Александър. Той допълни, че ще изследват ечемика в наномащаб по време на целия процес, за да гарантират, че отговаря на индустриалните стандарти. Това включва всичко от растежа семената, размера на зърното, ензимните стойности и съдържанието на разтворим протеин.

„Съдържанието на азот е от ключово значение за ечемика да отговаря на пазарните спецификации. Дестилацията на малц изисква ниво на азот под 1,65%“, посочи ученият.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html